מערכת הביוב בכל מקום מגורים או עבודה היא אחת המערכות שבלעדיהן אין אפשרות לקיים חיים תקינים במקום. חיי שגרה של בני אדם מכילים פעולות שצורכות מים, כגון בישול, ניקיון והיגיינה אישית, ומאז ימי קדם תמיד העסיקה את האנושות השאלה מה עושים עם מי השפכים.
בניגוד לתקופות קדומות, בהן מי השפכים אולי יצאו מתוך הבית בסוג של צנרת אבל זרמו ברחובות בתעלות פתוחות, דבר שגרם ללא מעט זיהומים ומחלות, היום אנחנו נהנים ממערכת פינוי שפכים שהיא אטומה, בלתי נראית ברובה, ומייצרת לנו סביבת חיים בריאה ובטוחה.
העובדה שמערכת הביוב סגורה וברובה גם נסתרת מן העין היא אכן יותר אסתטית ונעימה לנו, אבל מצד שני יוצרת מצב שכדי לתקן בה תקלות צריך ברוב המקרים להיעזר במומחה שמכיר את נבכי הצנרת ומחזיק ציוד מיוחד לטיפול בה.
התקלה הנפוצה ביותר כשמדברים על מערכת הביוב היא סתימה, וכשמדובר בסתימה עקשנית במיוחד הדרך היחידה לשחרר אותה היא להזמין ביובית שמצוידת במיוחד לצורך ביצוע שאיבות ביוב.
שאיבות ביוב לפתיחת סתימות
ברוב מקרי סתימת ביוב שרברב מסוגל להתגבר על הבעיה, אבל יש סוגי סתימות שמחייבים הזמנת ביובית. במרבית המקרים של סתימות רציניות, שאיבות ביוב עושות את העבודה, ועוצמת השאיבה מצליחה לשחרר את הפקק בצנרת שיצרה הסתימה. גם אם שאיבות ביוב לא מצליחות לשחרר סתימות, יש בכל ביובית גם אפשרות להכניס לחץ מים גבוה מאוד לתוך המערכת, כך שאחת משתי הפעולות, שאיבה או שטיפה, תעשה את העבודה.
שאיבות ביוב למפרידי שומן
בין יתר המקרים בהם נזקקים לבצע שירותי שאיבה הוא כשמדובר במתקן המייצר או מעבד מזון. זה יכול להיות מפעל מזון, מטבח גדול או אפילו מרכול גדול שיש בו למשל מחלקת בשר טרי. בכל המקומות האלה יש במי השפכים אחוז מסוים של שומנים, ורשויות איכות הסביבה בארץ אוסרות על פי חוק את הכנסתם למערכת פינוי השפכים הרגילה.
החוק בישראל מחייב כל מקום כזה באגירת כל השומן במיכל מיוחד הנקרא מפריד שומן, שמותקן כחלק ממערכת הביוב של המקום. לאחר ריכוז השומנים בתוכו, מי השפכים המסוננים ממשיכים את דרכם במערכת הביוב הרגילה, אבל השומנים המוצקים נשארים בתוכו.
קבלני שאיבות ביוב מבצעים לפי הצורך שאיבות ביוב במפרידי שומן כאלה ולאחר מכן גם שוטפים אותם. את כל מה שנשאב מפנים קבלני שאיבות ביוב לאתרי פינוי שומנים שמוגדרים בחוקי הגנת הסביבה. הפעולה הזו מתועדת ומפוקחת כך שלא נגרם נזק- לא לקרקע ולא למאגרי מי התהום.
שאיבות ביוב לבורות ספיגה
בורות ספיגה הוא מושג הולך ונעלם אבל יש עדיין כאלה. במקומות דיור או עבודה שעדיין לא מחוברים למערכת ביוב עירונית מודרנית, נחפר בור ספיגה בקרבת מקום, אליו מוזרמים מי השפכים, ובתוכו מתבצע חלחול של הנוזלים לאדמה, כשכל המוצקים נשארים בחלל הבור. מטבע הדברים, בשלב מסוים הבור עשוי לעלות על גדותיו בגלל כמות המוצקים שהצטברה בו, ולכן יש צורך בשאיבות ביוב מדי פעם כדי לרוקן את תוכן הבור ולאפשר הזרמה סדירה של מי שפכים לתוכו.